20 Ocak 2012 Cuma

Neden?

"Neden?" sorusu insanlığın ilerlemesinin tek sebebi bence. Eğer insanlık hiçbir şeyi merak etmeseydi şu an herhalde halen mağarada, bir şekilde yanmış ateşin sönmemesi için uğraş veriyor olurduk.

İnsanlık merak sayesinde gelişiyor, dedim ya. Çocuklar da öyle. Bebekler daha 4-5 aylık olup dikey duruma geçtikten hemen sonra etrafa meraklı meraklı bakmaya başlıyorlar. Hareketlendikçe öğrenmek istedikleri şeyleri önce ağızlarına götürüp tatmak istiyorlar, sonra elleri ile oraya buraya vurmak istiyorlar, konuşmaya başladıktan sonra da sormaya başlıyorlar.

İşte Deniz'le tam bu noktadayız. Bayağı bayağı, koca adam gibi konuşuyor artık bizimki. Mantık da ufaktan gelişmeye başladı. Artık verdiği bazı cevaplarla ve tepkilerle bize söyleyecek söz bırakmıyor.

Elif işe metrobüsle gidip geliyor. Bazı akşamlar onu metrobüsten alıyoruz Deniz'le. Genelde biz erken gidip bekliyoruz. Deniz sıkılıyor tabii hemen sorgu sual başlıyor;
- Anne nerdeymiş?
- İşteymiş.
- İş nerdeymiş?
- Balmumcu'daymış.
- Balmumcu nerdeymiş?
- Karşıdaymış.
- Karşı nerdeymiş?
- Köprünün öbür tarafındaymış.
- Köprü nerdeymiş?
- Boğaz'ın üstündeymiş.
- Boğaz nerdeymiş?
- Avrupa ile Asya kıtalarının arasındaymış.
- Neden?
- ????  
Biraz sabır gösterip cevaplarsan her sorunun cevabı var. Var, var olmasına da, öyle olur olmadık yerlerde "neden?" diye yapıştırıyor ki, insan ne diyeceğini bilemiyor. Sahi, Boğaz neden iki kıtanın arasında ki?

Konuşma şöyle devam ediyor;
- Neden?
- Ne bileyim ben yahu?
- Neden bilmiyosun?
- Bilmiyorum işte. Annen gelince annene sorarsın.
- Anne nerdeymiş?
- İşteymiş.
- İş nerdeymiş?
- Balmumcu'daymış.
... ve konuşma Elif gelene kadar böyle devam edip gider... :-)

Bir de hazırcevaplıkları, bulup buluşturdukları var bizimkinin.

Anne baba olarak Deniz'e çikolata, cips, hazır bisküvi, kek, hazır meyve suyu ve benzeri şeyleri vermiyoruz. Sağolsunlar bize Deniz'in bakımında yardımcı olan aile büyüklerimiz de bizimle aynı şekilde düşünüp vermiyor. Hem faydası olan şeyler değil, hem alışsın istemiyoruz, hem de nasıl olsa büyüyüp cebinde para olup alabildiği ve bizim kontrol edemediğimiz zamanlarda kaçak da olsa yiyecek. Şimdiden alışmaması daha güzel.

Her ne kadar ana kaide bu da olsa arada sırada istisna yapmıyor da değiliz. Örneğin kırk yılın başı yenmiş bir parça çikolata zehir olsa bir şey yapmaz.

Geçenlerde babamla mutfaktayız, Deniz de annemle arka odada. Annem bir parça çikolata vermiş bunun ağzına, demiş ki, "kimseye söyleme sakın!" Hem söylememesi lazım, hem de içinde tutsa olmayacak. Koşa koşa, bir hışım geldi yanımıza; "Biz bazen babaannemle çuku çuku yiyoz," dedi gitti. :-)) Hem içinde almadı, hem söylememiş oldu. Kırk yıl düşünsem bulamam bu lafı..! :-))

Anneannesi de babaannesi de biraz haşin severler çocukları. E ben de öyle. Şöyle sıkıştıra sıkıştıra. Deniz de seviyor. Geçenlerde anneannesi biraz fazla sıkıştırmış olacak ki yemiş lafı: "Aaa..! Napiyosun sen yaa? Deli misin nesin...!"

Trafik sıkışır veya önümüzdeki araba aniden durur; arkadan hemen duruma el koyar bizimki: "Yürüsene taş arabasııı...!"


Sabahları annesinin, dedesinin, benim işe gitmemizi istemiyor haliyle. Derdi gücü hep beraber oturup oyun oynamak. 2,5 yaşındaki bir çocuk daha ne ister ki..! Dedesi Türker İnanoğlu ile birlikte çalışıyor. Dedesine sarılıp bırakmak istemediği bir sabah Deniz'e "Türker Bey çağırmış dedeni, acil gitmesi gerekiyor." dedik. İzin verdi gitmesine. Aradan birkaç gün geçti, yine anneannesine gittiği bir gün, biraz geç gittik herhalde ki, dedesi biz gelmeden çıkmış evden. Sordu bizimki;

- Dede nerdeymiş?
- İşe gitti Denizcim. Bekleyemedi.
 Bizimki hemen kapıdan tersyüz döndü;
- Türker Bey'e gidelim. Konuşcam! Kızcam ona! Bağırıcam!  
Güzel yavrum benim... Hep iyi insanlarla karşılaş, hep yüzün gülsün...!

3 yorum:

  1. Adı ile büyüsün sevgili Deniz...Yüreği hep insanlarımız için...Guzel bir dunya için atsin...
    Ismail Kuşçu amcası.

    YanıtlaSil
  2. :)))))))))Türker Bey'e bile şimdiden kafa tutarsa, yandık gitti, minik haşin delikanlı seni:)) maşallah kuzucuğa...
    Banu Bodur Teyzesi

    YanıtlaSil